1. Po uspešni namestitvi in zagonu programa eToro->eDavki le-ta najprej preveri, ali je na spletu novejša verzija. Če se ta tam nahaja, jo obvezno namestite, saj lahko vsebuje pomembne popravke in dopolnitve, ki vplivajo na pravilnost uvoženih/izvoženih podatkov in/ali uporabniško izkušnjo. Pozor! Zaradi pravilnega in celovitega izpisa podatkov za čas uporabe programa preverite in ustrezno popravite velikost pisav v Windowsih (Nadzorna plošča/Videz in prilagajanje/Zaslon; mora biti 100%).
  2. Uporabnik je oseba fizična, za katero boste izvedli uvoz, konverzijo in izvoz podatkov (najverjetneje vi sami). Vnesite svoje podatke v skladu s primerom spodaj ter kliknite Shrani podatke.
vnos podatkov o uporabniku etoro-edavki

3. Vnesene podatke o uporabnikih lahko pregledate v opciji Uporabnik, Pregled, kjer jih lahko v primeru, ko jih imate več, aktivirate za delo (uvoz, izvoz).

pregled uporabnikov etoro-edavki

4. Po shrambi (ali aktivaciji ob naslednjem zagonu) podatkov o uporabniku, ki mu boste uvozili podatke iz datoteke z zgodovino z eTora (kako do nje?), sledi uvoz teh podatkov. V meniju kliknite na Uvoz

in izberite Excel datoteko z zgodovino trgovanja z eToro (pri tem pazite, da le-ta zajema celotno leto 2021!).

5. V programu kliknite na Začetek uvoza. Pričel se bo postopek uvoza, ki lahko traja tudi nekaj minut (odvisno od velikosti datoteke in hitrosti računalnika). Po zaključku uvoza se bo prikazalo okno s seštevki po različnih tipih instrumentov za vse transakcije oziroma le za “realne” oziroma “CFD” (pogodbe na razliko).

6. Če se število transakcij ujema s številom vrstic (brez naslovne) v zavihku Close Positions v eToro datoteki z zgodovino trgovanja ter se znesek realiziranega dobička ujema s podatkom v vrstici Trade Profit Or Loss (Closed positions only) v zavihku Account Details, je čas za izvoz podatkov.

7. Najprej je treba določiti in shraniti nastavitve izvoza (opcija 1-Nastavitve izvoza). S kljukico pri “Kriptovalute (Crypto, kot npr. BTC/USD)” določite, da se transakcije s kriptovalutami vedno in ne glede na tip transakcije (CFD ali drug) zapišejo v datoteko D-IFI (in ne v Doh-KDVP). Pred samim postopkom izvoza v Doh-KDVP in D-IFI je še vedno mogoče določiti, ali naj se transakcije s kriptovalutami vključijo v izvozni datoteki ali ne.

Nastavitve izvoza podatkov eToro Doh-KDVP

8. Naslednji korak je klik na opcijo 2-Izvoz Doh-KDVP in D-IFI (vrednostni papirji in CFD-ji). Dodaten korak za preprečitev napačnega izvoza je ponovno vnos davčne številke uporabnika.

vnos davčne številke za izvoz etoro-edavki

9. Kreira se začasna baza podatkov ter izpiše seštevek popisnih listov, ki bodo izvoženi v datoteki Doh-KDVP in D-IFI.

10. Na tem mestu lahko (na lastno pravno, osebno in materialno odgovornost) z izbrisom ustrezne kljukice določite, ali naj se posamezne kategorije (instrumenti valutnega trgovanja in/ali kriptovalute) izločijo iz nameravanega izvoza podatkov. Razlog za omogočitev izbire je v različnih interpretacijah, kaj je obdavčljivo in kaj ne. Privzeto in priporočljivo je, da ohranite kljukice in morebitne spremembe delate na eDavkih samih.

11. S klikom na gumb Ogled baze podatkov za izvoz se prikaže okno z 2 preglednicama. Zgornja prikazuje vsebino baze za izvoz v Doh-KDVP, spodnja za izvoz v D-IFI. Cene so navedene v USD. Do razlik pri ceni lahko pride zaradi zaokroževanja. V obeh preglednicah je z desnim gumbom miške mogoče poiskati določen podatek oziroma izvesti kontrolni seštevek KDVP in DIFI, katerih vsota se mora ujemati s skupnim realiziranim dobičkom, navedenim v eToro Excel datoteki.

12. Če vsota kontrolnih seštevkov ustreza, je naslednji korak kreiranje XML datotek za izvoz. Kliknite na Začetek izdelave izvoznih XML datotek.

13. Če za tega uporabnika še niste pridobili aktivacijske kode, je potrebno v sedaj prikazanem oknu urediti še to. Če so podatki pravilni, se bo po kliku na Pošlji naročilo odprl spletni obrazec za pošiljanje naročila in hkratno plačilo. Tam lahko določite tudi podatke za račun na podjetje, če tako želite. Pozor! Po kliku na gumb Oddaj naročilo se prikažejo podatki za plačilo. Zabeležite si jih, ker jih drugje ni.

14. V največ 24 urah po prejemu plačila boste po elektronski pošti na vneseni elektronski naslov prejeli aktivacijsko kodo, ki jo v celoti prilepite v okno ob istoimenski postavki ter kliknete na gumb Preveri kodo in izvozi. Pojavi se okno s pravnim opozorilom, ki ga zaprete s klikom na ustrezni gumb.

15. Če ste se odločili za nadaljevanje konverzije, se le-ta (končno!) prične. Po koncu konverzije vas program vpraša, kam želite shranite datoteko Doh-KDVP in kam datoteko D-IFI v XML obliki.

Na podoben način kreirate in izvozite tudi XML datoteki z dividendami in obrestmi, prejetimi na platformi eToro. S tem je postopek konverzije podatkov dokončan.

Uvoz podatkov na eDavke

16. Prijavite se na eDavke, kliknite na opcijo Dokument, Uvoz ter uvozite najprej eno od teh dveh datotek (Doh-KDVP ali/in D-IFI). Podrobno in natančno preglejte njeno vsebino ter jo dopolnite/popravite v skladu z morebitnimi opozorili. Ko je vse v redu, lahko oddate vlogo ter postopek ponovite še za drugo datoteko.

Pozor! Pri Doh-KDVP se vam bo verjetno prikazalo opozorilo (rumen trikotnik) pri popisnih listih. Razlog je v tem, da imate pri vseh transakcijah privzeto kljukico v stolpcu 10 (Pravilo iz drugega odstavka v povezavi s petim odstavkom 97. člena ZDoh-2). Ta govori o nezmanjšanju pozitivne davčne osnove (preberite tule).

Pozor! Če ste trgovali tudi na drugih platformah oziroma želite uvoziti še dodatne XML datoteke z Doh-KDVP in D-IFI, je to mogoče storiti v samem obrazcu (Uvoz popisnih listov).

17. Podatke o prejetih dividendah in/ali obrestih uvozite na podoben način. Takoj po vstopu na eDavke kliknete na povezavo Dokumenti in nato Uvoz. Edavki bodo sami prepoznali vrsto obrazca in uvozili vsebino XML datoteke. Podatke podrobno in natančno preglejte pred samo oddajo. V obrazec Doh-Div je smiselno dodati CSV prilogo s seznamom prejetih dividend, ki jo tudi kreira program eToro->eDavki. Pozor! Zelo pomembno je, da CSV prilogo dodate povsem na dnu zaslona, po seznamu dividend in ne v gornjem delu obrazca ( v tem primeru eDavki sporočijo napako, da “datoteka ni pravilne oblike”). Še bolj natančno je pravilen uvoz CSV priloge opisan tukajle.